Tokić: U RS-u grubo kršenje Zakona o popisu

Popisivači u RS-u od Bošnjaka insistiraju da svi budu prisutni na mjestu popisivanja, kaže Tokić.

Tokić: U RS-u grubo kršenje Zakona o popisu


Podijeli na Facebook-u

Koordinator Koalicije nevladinih organizacija "Bitno je biti Bošnjak" Sejfudin Tokić u izjavi za Fenu kaže da, prema informacijama s terena, najkrupniji problem u dosadašnjem toku popisivanja stanovništva u Bosni i Hercegovini jeste pojava da se u Prnjavoru, Mrkonjić-Gradu i u nekim drugim mjestima Republike Srpske onemogućava da jedan član domaćinstva upisuje druge članove domaćinstva.

Popisivači, pretežno srpske nacionalnosti, od Bošnjaka insistiraju da svi budu prisutni na mjestu popisivanja, što je u direktnoj suprotnosti sa Zakonom o popisu stanovništva i predstavlja ozbiljnu opstrukciju provođenja cjelokupnog procesa,
kazao je Tokić u izjavi za Fenu, komentarišući upit u vezi s problemima tehničke i druge naravi, koji su obilježili početak popisa u BiH.

Kada je u pitanju problem privatnosti podataka, Tokić navodi da je ta oblast zakonski definisana, te da je obaveza popisivača da pod krivičnom odgovornošću te podatke moraju čuvati i držati u tajnosti.

Naglašava da je nespremnost određenog nivoa općinskih i struktura na državnom nivou, a u prvom redu Agencije za statistiku BiH, bila evidentna i uoči samog popisa.

Tokić je mišljenja da će i pored prisutnih poteškoća, uz određene korekcije, te elminisanje iz timova onih ljudi koji se ponašaju izvan i iznad zakona, proces popisa stanovništva u BiH, ipak, biti uspješno priveden kraju.


comments powered by Disqus