Kotorsko - ovo više liči na etničko čišćenje nego na popis

Uz brojne probleme vezane uz skladištenje i sigurnost popisnog materijala, kao i činjenicu da su popisivači obavili pola posla bez potpisanih ugovora o radu, tu su i ozbiljni problemi kada je riječ o popisu privremeno odsutnih građana. U dobojskim bošnjačkim povratničkim naseljima ističu kako popisivači ne dozvoljavaju jednoj osobi da popiše sve članove domaćinstva. Ovo je najviše izraženo u Kotorskom.

Kotorsko - ovo više liči na etničko čišćenje nego na popis


Podijeli na Facebook-u

- Imam sina, snahu i troje djece koji su prijavljeni ovdje i žive ovdje. Privremeno su bili odsutni. Predočio sam popisivaču kopije ličnih karata i matične brojeve, ali je odbio popisati iako sam ja potpisom garantirao tačnost podataka - kaže Asim Đuherić.

- Dva sina s porodicama žive vani, ali su ovdje prijavljeni i imaju prebivalište. Popisali su samo mene - kaže Smail Smajlović. Predsjednica gradske popisne komisije u Doboju Slavica Živković, ističe kako će se osobe iz dijaspore popisati putem interneta. Pitali smo kako će se te osobe tretirati ako se u trenutku popisa nađu u svom mjestu.

Popisivač je dužan te osobe popisati kao privremeno prisutno lice - pojašnjava Živković. Protivno ovome, popisivači su odbili popisati sina Hajrudina Huskića, koji privremeno živi u Sloveniji, a popisivače je dočekao kod svoje kuće u Kotorskom.

- Popisivač ga je odbio popisati, a potom ubijedio i dao adresu neke agencije preko koje će on glasati preko interneta iako je bio tu, u Kotorskom - kaže Smajlović. Dobojski BoÅ¡njaci smatraju kako su prijetnje visokim kaznama  popisivačima iz nekih političkih krugova urodile plodom, te kako popis ni približno neće pokazati stvarno stanje.

- Možda će grubo zvučati, ali meni ovo više liči na neko novo etničko čišćenje nego na popis. Rezultati popisa, kada je riječ o Bošnjacima u RS, pa i u BiH, neće biti ni približno u suglasju sa stvarnim stanjem - kaže Murvet Bajraktarević (SBiH) , odbornik u Skupštini grada Doboja.

I iz "Fondacije popis" su zabrinuti ovakvim načinom popisivanja stanovništva. Regionalni koordinator Fondacije Mihnet Okić, najavljuje krivične prijave protiv popisivača koji su, kako kaže, na ovako grub način kršili pravila o popisu stanovništva.


comments powered by Disqus