Alarmantno kakvu opasnost kriju šifrarnici za popis stanovništva

Šifrarnici za popis stanovništva, koji će regulirati način i analiziranje podataka o nacionalnom izjašnjavanju, moraju se usvojiti prije samog popisa i ne smiju dovesti do vještačkog cijepanja Bošnjaka, upozoravaju bošnjačke institucije okupljene u Fondaciji "Popis 2013".

Alarmantno kakvu opasnost kriju šifrarnici za popis stanovništva


Podijeli na Facebook-u

Kako kažu iz ove institucije, postoji „namjera iz Republike Srpske“ da se šifrarnici usvajaju tek nakon popisa te da Bošnjak i musliman budu dva odvojena modaliteta izjašnjavanja.

Moguće manipulacije

- To može dovesti do toga da se nakon popisa putem različitih statističkih špekulacija manipulira ukupnim brojem Bošnjaka na istovjetan način kako je urađeno 1961. ili 1981. godine – kaže za „Dnevni avaz“ Adnan Jašarević, direktor Fondacije.

Kako potcrtava, uvidom u šifrarnik napravljen prije probnog popisa, a koji sadrži više od 690 definiranih modaliteta, jasno je vidljivo da jedino modaliteti nacionalnog izjašnjavanja "Bošnjak" i "musliman" nisu objedinjeni pod jednu šifru.

Istovremeno, za razliku od Bošnjaka, najbrojnijeg bosanskohercegovačkog naroda, Jevreji i Židovi ili Romi i Cigani jasno su objedinjeni u jednu šifru. Tako Jevreji, odnosno Židovi, mogu koristiti čak 19 modaliteta izjašnjavanja i svi će se u konačnici sabrati u jedan statistički skup, dok Romi, odnosno Cigani, na raspolaganju imaju čak 15 naziva.

- U trenutnom prijedlogu šifrarnika, ako se građani izjasne kao "Srbija" ili "Srpska", bit će ubrajani u Srbe, odnosno ako građani napišu samo "Hrv", zbrajat će se s Hrvatima. Izgleda, jedino su Bošnjaci problem – kaže Jašarević.

Statistički skup

Pozivajući se na navode eksperata iz ove oblasti, statističkih institucija u BiH, međunarodnu praksu i preporuke... u Fondaciji dodaju da jedan narod može imati koliko želi različitih imena sve dok se etnička pripadnost odnosi na kulturnu praksu i nazore njihove zajednice koji ih odvajaju od ostalih.

- Jasno je da su Bošnjaci jedan narod i moraju se objediniti u jedan statistički skup i pod jedno ime u skladu s Ustavom BiH. Sve drugo predstavljalo bi grubo kršenje međunarodnih praksi i konvencija, vještačko "cijepanje" jednog naroda te opasnu manipulaciju popisnim rezultatima – dodaje Jašarević.

Jedan narod

U Fondaciji se sa zabrinutošću pitaju na koji će se način pratiti svi bitni demografski i socioekonomski trendovi ako se zlonamjerno i vještački jedan narod sada podijeli na Bošnjake i muslimane.

- Bošnjaci danas i muslimani do septembra 1993. godine su jedan, nisu dva naroda! Nisu se muslimani odselili, a doselili neki Bošnjaci, niti su Bošnjaci nastali zbog Alije Izetbegovića, kako piše u udžbenicima u manjem bh. entitetu - kažu u Fondaciji "Popis 2013".


comments powered by Disqus